Ylöjärvi-Seura

Kirjoituksia Ylöjärvi-Seura ry:n tapahtumista ja hankkeista

Vuosi 2016

Vuosi 2015

Vuosi 2016

Mahdollistaminen: Lähiympäristö rakentaa hyvinvointia

Ylöjärven lähiympäristö puistoineen, metsineen, polkuineen ja rakennettuine taloineen muovaa hyvinvointia ja tarjoaa mahdollisuuksia osallisuudelle. Osalle ylöjärveläisistä maisemalla on kauneusarvoja ja lähiympäristö kannattelee laajempia yhteisön arvoja. Kulttuuriympäristössä näkyy ihmisen toiminta ja suhde ympäristöönsä ennen ja nyt.

Tapasin viime viikolla Urho Riihikosken, joka kertoi esimerkin, kuinka Ylöjärven historiassa eräässä vaiheessa haluttiin rakentaa seurakuntatalo kirkon ja Räikän kartanon keskiöön. Ylöjärveläinen kansalaisryhmä ja Pirkanmaan perinneyhdistys vaikuttivat ratkaisevasti, sillä seurakuntakeskus siirrettiin alkuperäiseltä paikaltaan muutama kymmenen metriä pohjoiseen.

Pieneltä vaikuttava ratkaisu vaikutti siten, että kirkosta ja hallinnon rakennuksista saatiin yhtenäinen kokonaisuus. -Eikä paljoa vaadittaisi, jos tuolla kohden tie kaartaisi tunnelin halki etelästä pohjoiseen, jolloin kunnassa olisi eheä ja rikkumaton keskusta-aukio!

Ylöjärven perinteitä edustavat kuntakeskustan vanhat säilyneet ja kunnostetut rakennukset Suojanen, Pietilä, Vanha koulu ja Mikkola. Kuntakeskustan nykyarkkitehtuurissa ei kuitenkaan ole hyödynnetty tätä paikallisuutta ja sen tarjoamaa pohjaa identiteetin syntymiseen. Vieläkin voitaisiin ehtiä muuttaa kehitystä sisältämään suunnitteluun enemmän kauneusarvoja ja paikallisuutta.

Lähiympäristö voi antaa mahdollisuuksia hyvän kokemuksesta, välittämisestä, tai vaihtoehtoisesti lähiympäristön ratkaisut voivat saada olon kurjaksi ja arvottomaksi. Lähiympäristö muovaa paikallista identiteettiämme. Maisema kertoo, mitä arvostamme ja minkälainen yhteisömme on. Toiseksi lähiympäristö on paikka, jossa yhteisö voi toimia ja osallistua, tehdä yhdessä.

Räikkä on toiminut väistötilana pitkään. Nyt se ammottaa tyhjyyttään. Räikkä on korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä suojelukohde, joka tulee joskus laittaa kuntoon. Nyt onkin se niin kutsuttu tuhannen taalan paikka. Voisiko alueelle suunnitella laajan yhteisömme yhteisen hankkeen tai hankkeita?

Räikkä on tärkeä rakennusosaksi, jolla kuntakeskus voisi muuttua asukkaiden olohuoneeksi. Mielestäni Ylöjärven kuntakeskusta tarvitsee enemmän toimintaa.

On ennenkin tapahtunut. Urho Riihikoski kertoi, että Räikän talo maalattiin aikanaan talkoilla ja pesämunana käytettiin Ylöjärvi-Seuran Kahdet kasvot -kirjan tuotto. Kunta sai toisaalta rahoituksen rakennuksen katon kunnostukseen. Räikän vanhaa maalipintaa oli poistamassa noin 30 henkeä talkoilla. Paikalle saatiin perinnemaalari Moisio ja Räikkä myös maalattiin talkoilla asiantuntijan opastuksella.

Nyt elämme aikaa, jolloin paikallisuudella ja identiteetillä on yhä suurempi merkitys. Kenties nyt voisimme reilusti nostaa Räikän keskiöön ja yhteisvoimin hakea keinot sen kunnostukseen, sekä kehittää Räikänkin alueelle uutta ja elävää kuntakeskustaa. Omasta historiastamme löytyy pitkospuita osallisuuteen ja paikallisuuden arvostukseen, erilaisiin tapahtumiin.

Tarvitaan runsaasti ideointia kaikesta siitä, mitä Räikän alueella voitaisiin toteuttaa.

Minna Sorsa

Puheenjohtaja Ylöjärvi-Seura ry

Vuosi 2015

Siivoustalkoista kannattaa tehdä vuotuinen perinne

Ylöjärvi-Seuran ensimmäinen siivoustalkoopäivä torstaina 21. toukokuuta kokosi Yhtenäiskoulun, Vuorentaustan ja Metsäkylän koulujen oppilaita siivoamaan aamupäivästä ja eri yhdistysten talkooväkeä iltapäivästä ja illalla. Samana iltana järjestettiin Puuvuoren kunnostustalkoot.

Kunnassa ei ole säännöllistä virkistysalueiden siivousperinnettä. Nyt uutta toimintatapaa rakennettiin yhteistyössä Ylöjärven kaupungin, koulujen ja yhdistysten kanssa. Alueen maanomistajat antoivat tapahtumalle tukensa.

Harjujakso on usean kunnan asukkaiden virkistyskäytössä, ja tarvetta vuotuiselle siivoukselle on koko alueella Lamminpäästä, Teivon raviradan takaa, aina Pinsiön Puuvuorelle saakka.

Koululaisten ympäristötalkoopäivänä sää suosi talkoolaisia.

Hannu Kujanpää Ylöjärvi-Seurasta kertoi nähneensä innokkaita lapsia polulla tarpomisen sijaan myös metsän puolella ja kuulleensa paljon muitakin ääniä kuin vain linnunlaulua:

-"Vuorentaustan lasten mielestä tuntui vähän tylsältä, kun ei tahtonut löytyä roskaa eikä roinaa".

Se oli varsin iloinen uutinen, sillä harjun aluetta käyttävät osannevat pääosin kantaa roskansa kotiin. Itselleni suurin yllätys oli jo sammaleen osin peittämä aamutossu, ja mielessäni pohdin kuinka tossu oli mahtanut metsään kulkeutua.

Yhtenäiskoulua työllisti erityisesti vesitornin tienoo, joka on suosittu nuorison ajanviettopaikka. Valtava oli roskakeko tornin juurella! Vielä ilta-aikaankin lasinsiruja saatiin kerättyä parisen kiloa.

Julkujärven suunnalla oli sitten jo eri meininki, saldona muun muassa autonrengas ja sohva.

Siivottu alue oli sangen laaja, ja Jyrki Tanhuanpää Ylöjärven kaupungilta oli siivouspäivään äärettömän tyytyväinen. Roskaa vietiin metsistä pois kaksi pakettiautollista, kaksi peräkärryllistä ja lähes täysi traktorin lavallinen.

Ylöjärvi-Seura kiittää yhteistyötahoja: Ylöjärven kaupungin ruokahuolto oli mukana järjestämässä koululaisille murkinaa, Aallon leipomo kattoi pöydän iltapäivän ja illan talkooväelle. Hiking Travel Hit antoi käyttöön grillin ja nokipannukahvin keittoon tarvikkeet. Lisäksi Plastiroll tuki tapahtumaa roskasäkein. Kiitämme myös Ylöjärven Uutisia tapahtuman ennakkomainoksista.

Koululaisia oli paikan päällä satoja aamupäivällä ja iltavuorossa järjestöt, seurat ja aikuiset osallistuivat noin 70 talkoolaisen voimin. Seurakunnan rippikoululaiset ahkeroivat Pikku-Ahvenistolla.

Toivon mukaan tästä syntyisi ylöjärveläinen perinne, jolloin kaikki kuntalaiset voisivat yhdessä luoda viihtyisämpää elinympäristöä.

Minna Sorsa

Puheenjohtaja, Ylöjärvi-Seura ry